Σύνδρομο Διαδικτυακού Εθισμού – Πλήγει Παιδιά Και Εφήβους

Οτιδήποτε ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού δεν απέχει πολύ από το να γίνει πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της υπερβολικής χρήσης του Internet από τα παιδιά. Πρώτος ο ψυχίατρος Ιβάν Γκόλντμπεργκ περιέγραψε τον «διαδικτυακό ιό» που πρασβάλει τον άνθρωπο, ονομάζοντάς τον «Internet addiction». Από το 1995, δύο χρόνια πριν τη δημοσιοποίηση του πρώτου περιστατικού στις ΗΠΑ, λειτούργησε το πρώτο Κέντρο Απεξάρτησης, ενώ η ηλικιακή ομάδα που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν οι έφηβοι χρήστες του Internet. Το πρόβλημα λοιπόν αυτό, που ελληνικά και επιστημονικά λέγεται σήμερα Σύνδρομο Διαδικτυακού Εθισμού, έχει αίτια, συμπτώματα και αποτελέσματα όπως κάθε άλλη διαταραχή της συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού κατατάσσουν τη συγκεκριμένη διαταραχή σαν φαινόμενο με επιπτώσεις ναρκωτικής ουσίας και εθισμού.
Μετά από χρόνια ερευνών, οι επιστήμονες είναι σε θέση να γνωρίζουν πως το φάσμα των Internet addictive ηλικιών αποτελούν τα παιδιά και οι έφηβοι έως και 14 ετών, ενώ συχνότερα περιστατικά συναντιόνται σε ηλικίες παιδιών από 15 μέχρι 17 καθώς και σε όσους έχουν ξεπεράσει την όψιμη εφηβεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Safer Internet δυστυχώς, γονείς και καθηγητές δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα, πριν αυτό γίνει σοβαρό. Αυτό συμβαίνει γιατί ότι γίνεται στο Διαδίκτυο είναι εύκολο να κρυφτεί και γιατί ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν είναι ευρέως αναγνωρισμένος από την ιατρική κοινότητα. (Οι ψυχίατροι συνεχίζουν να διαφωνούν για το αν αυτή η συμπεριφορά μπορεί να χαρακτηριστεί «εθισμός», με μερικούς να προτιμούν να την αποκαλούν «καταναγκαστική συμπεριφορά».)

Συνεχίζοντας την ενημέρωση του το safer internet αναφέρει πως τα παιδιά και γενικότερα οι νέοι μπορεί εύκολα να «κολλήσουν» σε online δραστηριότητες όπως παιχνίδια με πολλούς χρήστες, άμεσα μηνύματα, πορνογραφία και chat rooms. Τα πιο ευάλωτα παιδιά, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Εξάρτησης στον Υπολογιστή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, είναι αυτά που είναι «μοναχικά και βαριούνται ή από οικογένειες όπου κανείς δεν είναι στο σπίτι για να μιλήσουν μετά το σχολείο».Επιπροσθέτως παιδιά που δεν είναι δημοφιλή ή είναι ντροπαλά, έλκονται από τις ευκαιρίες δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας σε ηλεκτρονικές κοινότητες.

Αγόρια, κυρίως, είναι οι συστηματικοί χρήστες των online παιχνιδιών ρόλων, στα οποία δημιουργούν μια άλλη προσωπικότητα και συνομιλούν με τους άλλους παίχτες. Αν και αυτό φαίνεται ως μια κοινωνική δραστηριότητα, για το εσωστρεφές άτομο, η υπερβολική ενασχόληση με τέτοιου είδους παιχνίδια μπορεί να σημαίνει την απομόνωση από τους φίλους και τους συνομηλίκους.

Προσέξτε το σημείο αυτό. Ο έφηβος, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα αφού βρεθεί σε κατάσταση πλήρους εθισμού, δεν είναι πια σε θέση να αναγνωρίσει το πρόβλημα, δε συνεργάζεται και δε θέλει να επισκεφτεί ειδικό για να το αντιμετωπίσει. Μπορεί ακόμα να λέει ψέματα, να χειρίζεται και να εξαπατά τους γονείς του και να έχει γενικά συμπεριφορά εξαρτημένου από ουσίες ατόμου. Μπορεί να φτάσει και σε σημείο να κλέψει χρήματα από τους γονείς του προκείμενου να μπορέσει να διασφαλίσει την πρόσβαση του στο διαδίκτυο.

Επειδή το θέμα είναι αρκετά μεγάλο και οι πληροφορίες κρίσιμες και σημαντικές για να τις πιέσω να χωρέσουν σε μία ανάρτηση, θα ετοιμάσω και δεύτερη για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις του συνδρόμου που φαίνεται να ταλανίζει και τη χώρα μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *