Cyberbullying Από Παιδιά Σε Παιδιά

Πόσο ενημερωμένοι είμαστε άραγε για το cyberbullying στην Ελλάδα; Οφείλω να ομολογήσω ότι εγώ δεν ήμουν ιδιαίτερα ενημερωμένη ούτε για την έκταση του ούτε και για τις συνέπειές του. Βρήκα στο ιντερνετ ένα βίντεο, αυτό….

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/video/share.html?s=frol02n3b7q4e

Το πρώτο που κοίταξα ήταν η διάρκειά του. Ήταν 8 λεπτά.. Σκέφτηκα σιγά μην κάτσω να το δω όλο… Το για πότε πέρασαν τα 8 λεπτά δεν το κατάλαβα. Το βίντεο είναι συ γκλο νι στι κό!! Αφιερώστε 8 λεπτά από το χρόνο σας να ακούσετε τι λέει αυτός ο πατέρας που έχασε το παιδί του, όταν εκείνο έπεσε θύμα του cyberbullying. Αφιερώστε 8 λεπτά να δείτε τα sites που δίνουν στα παιδιά οδηγίες πώς να αυτοκτονήσουν. Που με εικόνες τους δείχνουν πώς να φτιάχνουν τις θηλιές γύρω από το λαιμό τους. Να δείτε μέρος της συνομιλίας στο ιντερνετ του άτυχου παιδιού με ένα άλλο όταν ο αυτόχειρας τον ενημερώνει πως ήρθε η ώρα να αυτοκτονήσει.

Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Στο βίντεο εκτός από τον πατέρα μιλά και όλη η υπόλοιπη οικογένεια του άτυχου παιδιού. Τα αδέλφια του και η μητέρα του. Ξεκινώντας ο άτυχος πατέρας λέει : « Επέτρεψα στον υπολογιστή να είναι πολύ μέσα στη ζωή του παιδιού μου. Ο γιος μου είχε τις Online σχέσεις του που ήταν αόρατες για μένα …! Όταν το παιδί ενημέρωσε τον πατέρα του ότι δεχόταν βία στο σχολείο, ο πατέρας του το βοήθησε να μάθει να αμύνεται και τα δύσκολα τελείωσαν για το σχολείο. Όταν το ίδιο παιδί δέχτηκε βία στο διαδίκτυο..ο πατέρας το έμαθε πολύ αργά!

Μερικές μέρες μετά το χαμό του παιδιού ο πατέρας ανακάλυψε ότι ο γιος του ήταν θύμα του cyberbullying. Άλλα παιδιά τον ενοχλούσαν μέσω του διαδικτύου, του έλεγαν πως είναι loser και άλλα διάφορα κοσμητικά. Ένα ακόμη βαρύ πλήγμα δέχθηκε το άτυχο παιδί όταν ένα κορίτσι ξεκίνησε να τον φλερτάρει μέσω του internet μόνο και μόνο για να τον γελοιοποιήσει αργότερα και να του αποκαλύψει ότι του έκανε πλάκα.

Το παιδί βρήκε ένα φίλο στο διαδίκτυο που τον βοήθησε να βρει τρόπο να αυτοκτονήσει και του υπέδειξε τον κατάλληλο τρόπο για να το κάνει. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται υπάρχει ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο που σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνεις σου υποδεικνύει ποιος είναι ο τρόπος αυτοκτονίας που σου ταιριάζει!!!

Ψάχνοντας λιγάκι για πληροφορίες σχετικά με τη μάστιγα αυτή βρήκα τα εξής και τα παραθέτω. Το cyberbullying συμβαίνει όταν ένα πρόσωπο ή μια ομάδα έχουν ως σκοπό να απειλούν, να πειράζουν ή να κοροϊδεύουν κάποιον άλλον με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή του διαδικτύου ή άλλων τεχνολογιών.

Εκείνοι που συμμετέχουν στο cyberbullying συνήθως χρησιμοποιούν ένα group φίλων για να εντοπίσουν τα θύματά τους, ζητώντας τους να βάλουν μια φωτογραφία σε ένα ιστολόγιο ή ένα σχόλιο. Μερικές φορές τα άτομα αυτά δε συνειδητοποιούν καν πως συμμετέχουν στο bullying κάποιου. Ένα πολύ επιτυχημένο σχόλιο που διάβασα ήταν « Laugh at it and you are part of it ».

Το Cyberbullying μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι με τη μορφή αποστολής e-mail με απειλητικό περιεχόμενο. Τα e-mail μπορεί να αποστέλλονται απευθείας στο θύμα ή να στέλνονται σε ένα σύνολο ατόμων και να τους παροτρύνουν να πάρουν μέρος. Παραδείγματα τέτοιων e-mail είναι με περιεχόμενο ρατσιστικό, σεξιστικό κ.τ.λ. Ακόμη και αν ένα παιδί λάβει ένα τέτοιο mail και το προωθήσει ή γελάσει με το περιεχόμενό του, αυτόματα συμμετέχει στη διαδικασία.

Ένα άλλο μέσω cyberbullying είναι τα instant messengers και τα chatrooms. (στέλνοντας ένα Instant message σε φίλους ή απευθείας στο θύμα). Ειδικά σε τέτοιες μαζικές διαδικτυακές συνευρέσεις η πρόσκληση τρίτων στη διαδικασία γίνεται πολύ πολύ πιο εύκολα. Επιπροσθέτως ένα παιδί μπορεί να πέσει θύμα μέσω social networking sites. Παιδιά φτιάχνουν προφίλ με σκοπό να κοροϊδέψουν κάποιο άλλο παιδί. Όταν κάποιος επισκέπτεται αυτές τις σελίδες γίνεται μέρος του προβλήματος και επιβαρύνει περισσότερο το παιδί που νιώθει δυστυχισμένο. Άλλοι τρόποι προσέγγισης θυμάτων είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα interactive games, και το να στέλνεις σε κάποιων σκόπιμα ιούς για να του δημιουργήσεις πρόβλημα.

Τέλος και πιο σημαντικό από όλα, πολλά θύματα του cyberbullying παραπονιούνται πως έχουν δει φωτογραφίες τους, e-mails, αναρτήσεις σε ιστολογία δημοσιευμένα και προσβάσιμα από όλους χωρίς τη δική τους άδεια. Καθώς επίσης και να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους τρίτοι σε συνομιλίες στο ιντερνετ παριστάνοντας πως είναι εκείνοι. Τελειώνοντας αλλά όχι ολοκληρώνοντας ( θα ετοιμάσω και δεύτερη ανάρτηση με τις συνέπειες του cyberbullying) επιστρέφω στην αρχή. Δείτε το βίντεο με την τραγική αυτή οικογένεια που έχασε το παιδί της επειδή δεν μπόρεσαν να προλάβουν τις συνέπειες. Δείτε πως ένας γονιός γνωρίζει όλους τους κινδύνους αλλά πιστεύει πως αυτές οι ιστορίες αφορούν το διπλανό σπίτι και το ξένο παιδί…

One thought on “Cyberbullying Από Παιδιά Σε Παιδιά

  1. Άλλο ένα θύμα ένα κοριτσάκι στην Πενσυλβάνια αυτοκτόνησε επειδή το περιγελούσαν τα άλλα παιδιά μέσω διαδικτύου επειδή ήταν υιοθετημένο..
    αυτό το φαινόμενο της απειλής και εκφοβισμού μέσω διαδικτύου έχει πάρει τραγικές διαστάσεις και Ευρώπη και στην Αμερική…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *