Το Internet Ενισχύει Παραισθήσεις Σε Ψυχωτικές Διαταραχές

Διαβάζοντας το άρθρο της καθημερινής για τις ιστοσελίδες στο ιντερνετ που ενισχύουν τις παραισθήσεις και εμποδίζουν την αποτελεσματική τους θεραπεία σκέφτηκα να το ψάξω λίγο περισσότερο. Δεν έχει βέβαια το θέμα άμεση σχέση με τα παιδιά αλλά νομίζω πως είναι εξίσου σημαντικό και αφορά την ασφάλειά μας στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το άρθρο της ελληνικής εφημερίδας άνθρωποι που έπασχαν από παραληρήματα βρήκαν μέσω του internet την ευκαιρία να επιβεβαιώνουν του παράλογους φόβους τους και να τους παγιώνουν. Εάν κάποιος χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες λέξεις στα αγγλικά θα βρεθεί μπροστά σε άπειρα περιστατικά περιγραφής παράλογων φόβων όπως κόκκινα και λευκά αυτοκίνητα που ακολουθούν τα θύματα, βανδαλισμούς των κατοικιών τους και χλευασμό από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός ιστοσελίδων, που σύμφωνα με ψυχιάτρους ενισχύουν τις μανίες καταδίωξης και τις ψευδαισθήσεις, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς των ψυχικών νοσημάτων.

Αν και πολλές ιστοσελίδες υποστήριξης ατόμων με ψυχικά προβλήματα θεωρούνται χρήσιμες, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ιστοσελίδες, που διογκώνουν τις διηγήσεις διανοητικού ελέγχου και ομαδικής καταδίωξης αντιπροσωπεύουν τη σκοτεινή πλευρά των κοινωνικών επαφών μέσω Ιντερνετ, καθώς μπορούν να επιτείνουν τις μανίες των ψυχασθενών, αλλά και να εμποδίσουν την αποτελεσματική θεραπεία τους. Όσοι επισκέπτονται ιστοσελίδες με περιγραφές αληθοφανών παραισθήσεων και περιγράφουν σε αυτές τις δικές τους εμπειρίες, θεωρούν ότι οι φωνές αντίδρασης σε αυτές αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της συντονισμένης προσπάθειας για απόκρυψη της αλήθειας.

Ο 55χρονος υπάλληλος καθαριότητας στο Σινσινάτι, Ντέρικ Ρόμπινσον, εξηγεί ότι ένιωσε μεγάλη ανακούφιση όταν βρήκε τέτοιες ιστοσελίδες στο Ιντερνετ. «Αφού αποστρατεύθηκα από το Ναυτικό το 1982, έπεσα θύμα βασανισμού από συμμορίες πρακτόρων, που χρησιμοποίησαν πάνω μου νευρολογικά όπλα. Στο Ιντερνετ διαπίστωσα ότι δεν ήμουν το μόνο τους θύμα. Οι περισσότεροι στις ιστοσελίδες αυτές στο διαδίκτυο εκφράζονται λογικά και δεν είναι ψυχοπαθείς. Μπορούν, όμως, να διηγηθούν τις εμπειρίες, που κανένας άλλος δεν καταλαβαίνει», λέει ο κ. Ρόμπινσον. Μια άλλη ασθενής χρησιμοποίησε το internet για να επιβεβαιώσει τον παράλογο φόβο της για ένα συστατικό της τσίχλας. Οι αναζητήσεις της στο διαδίκτυο την έπεισαν πως είχε ανακαλύψει ένα τρομοκρατικό δίκτυο και η ίδια ήταν στόχος. Χρησιμοποιώντας άλλες σελίδες για τις διαδικτυακές της αναζητήσεις της πιθανότατα, σύμφωνα με τους ειδικούς η παραίσθησή της να είχε εστιαστεί αλλού. Και τέλος και πιο κραυγαλέο το κρούσμα μιας Αυστριακής που νόμιζε πως είναι web cam!!!!!

Ο Βρετανός ψυχολόγος δρ Βον Μπελ, που μελέτησε ενδελεχώς την επίδραση του Ιντερνετ στις ψυχικές παθήσεις, συνέστησε κατάλογο τέτοιων ιστοσελίδων το 2004. Το 2006, ο δρ Μπελ δημοσίευσε μελέτη, η οποία καταλήγει στην ύπαρξη ευρείας ιντερνετικής κοινότητας, συσπειρωμένης γύρω από τέτοιες αντιλήψεις, ενώ αποκαλεί τις δέκα ιστοσελίδες που μελέτησε «ιστοσελίδες ψύχωσης».

Κοιτώντας και σε ξένα sites βρήκα τους φόβους αυτούς να επιβεβαιώνονται. Σε ένα άρθρο περιγράφονται 4 περιπτώσεις ανθρώπων μα παρανοϊκές σκέψεις που ενέτεινε το διαδίκτυο. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το να αναπτύξει ένας ασθενής παραισθήσεις που σχετίζονται με το διαδίκτυο μπορεί να είναι και θετικό. Το επιχείρημά τους είναι ότι στην περίπτωση αυτή οι πληροφορίες που τους αναφέρει ο ασθενής ελέγχονται άμεσα για την εγκυρότητά τους και ο ασθενής μπορεί να μπει σε θεραπεία. Ωστόσο φαίνεται πως το διαδίκτυο εμποδίζει την εξέλιξη της θεραπείας αυτής της ψυχωτικής διαταραχής μιας και οι ασθενείς επιβεβαιώνουν τους παράλογους φόβους τους μέσα από διάφορα sites.

Φαίνεται από επιστημονικά δεδομένα πως το διαδίκτυο σχετίζεται με την ενίσχυση (όχι την έναρξη) διαφόρων ψυχωτικών διαταραχών. Η επίδραση του internet φαίνεται να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και σε επίπεδο ψυχοπαθολογίας. Κονδύλια για έρευνες εγκρίνονται και ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες καταπιάνονται με αυτά τα ζητήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *