Θεραπεία Με Ηλεκτρονικά και Διαδικτυακά Παιχνίδια

Βρήκα ένα άρθρο με ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας τα ΝΕΑ. Τα διαδικτυακά και ηλεκρονικά γενικά παιχνίδια φαίνεται να έχουν και θετικές επιδράσεις στη υγεία….
Στο διαδικτυακό παιχνίδι ” Second Life”, οι παίχτες αποκτούν τη δυαντότητα να υποδυθούν ρόλους που θα ήθελαν να ανακτήσουν και στην πραγματική τους ζωή. Τι και αν ζεις με μισθό 700 ευρώ στο παιχνίδι μπορείς να υποδυθείς το μεγαλοδικηγόρο με μισθο 2.000 ευρώ.

Αυτό το γεγονός, όπως λένε οι ειδικοί, τους δίνει τη δυνατότητα να απαλλαγούν έστω και προσωρινά- από το άγχος της καθημερινότητας.

Πριν λίγο καιρό, η ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε έπειτα από έρευνα, ότι μία παρτίδα Τetris μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους ύστερα από ένα ισχυρό σοκ, όπως για παράδειγμα ένα τροχαίο ατύχημα…

Έλληνες επιστήμονες και ειδικοί συμφωνούν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνουν καλό στην υγεία. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η κατάχρηση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.Οι θετικές επιδράσεις, λένε οι ειδικοί των ηλεκτρονικών παιχνιδιών παρατηρούνται σε διάφορους τομείς όπως στην εκπαίδευση ή την ιατρική. Για παράδειγμα, υπάρχουν παιχνίδια στον χώρο της διανοητικής υγείας «που απευθύνονται στους ηλικιωμένους. Τα χρησιμοποιούν για να κρατήσουν το μυαλό σε εγρήγορση, για να αποφύγουν εκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Αλτσχάιμερ».

Οι θετικές επιδράσεις σε παιδιά και ενήλικες από το διαδικτυακό παιχνίδι είναι συγκεντρωτικά οι εξής :

  • Το Τetris μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους έπειτα από ένα ισχυρό σοκ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
  • Βελτιώνουν την καλή φυσική κατάσταση!
  • Θεραπεύουν την παχυσαρκία.Έρευνα του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Επιδόσεων του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ έδειξε ότι τα παιδιά που έπαιζαν μπόοουλινγκ με τα νέου τύπου ηλεκτρονικά παιχνίδια τα οποία απαιτούν δράση και κίνηση έκαιγαν κατά 451% περισσότερες θερμίδες από εκείνα που απλώς πατούσαν τα πλήκτρα του υπολογιστή.
  • Βοηθούν στην ανάκτηση γρηγορότερων αντανακλαστικών. Μετά από δεκάλεπτο διαδικτυακό παιχνίδι , δεν απομακρύνεται μόνο το άγχος: μικροί και μεγάλοι χρήστες, όπως σημειώνει η δρ Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος του δικτύου ΕU kids Οnline, όσοι ασχολούνται συστηματικά, μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες που διαφορετικά δεν θα τις είχαν.

Μάλιστα, γιατροί σε μεγάλα αμερικανικά νοσοκομεία προτρέπουν τους γονείς παιδιών που ασθενούν και αναγκάζονται να μείνουν σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, να βάλουν στην πρίζα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια γιατί με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά ξεχνούν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν. Ενώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αμερικανικές έρευνες, ακόμη και παιδιά που έχουν προβλήματα συγκέντρωσης μπορούν να βοηθηθούν, καθώς με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σιγά σιγά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Ως εδώ το άρθρο σας το παραθέτω σχεδόν αυτοτελές. Επειδή τις πληροφορίες δεν κατάφερα να τις διασταυρώσω τις μεταφέρω αυτούσιες από φόβο μήπως και παραφράσω κάτι. Δυσκολεύομαι να πιστέψω τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών για τη σχέση ιντερνετπαιδιού και υγείας, αλλά κινδυνολογώ μάλλον και αμφισβητώντας τες. Πάντως η επιστήμη έτσι προχωρά με αμφισβήτηση και αναθεώρηση. Προσοχή στην κατάχρηση, θα προσθέσω μόνο και θα ολοκληρώσω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *