Η Έκθεση Στο Internet Συνδέεται Με Την Κατάθλιψη Στους Εφήβους;

Το πρωί άκουσα στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια διάβασα σε ελληνικά sites ότι έρευνα του Πανεπιστημίου του Πιτσμπουργκ κατέληξε στο συμπέρασμα πως το ιντερνετ οδηγεί ένα ποσοστό των εφήβων στην κατάθλιψη. Κάτι δεν μου πήγαινε πολύ καλά και είπα να το ψάξω εκτενώς. Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας παραθέτω τα εξής.

Αφενός η έρευνα δεν αφορούσε αποκλειστικά την έκθεση των εφήβων στο διαδίκτυο αλλά την έκθεση τους και την ενασχόληση τους γενικά με το χώρο των media, μεταξύ των οποίων και το Internet κυρίως στο επίπεδο των video games. Αφετέρου σύμφωνα με το επίσημο report των ερευνητών, ΔΕΝ βρέθηκε στατιστικώς σημαντική σχέση μεταξύ της ανάπτυξης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και των video games, ενώ φαίνεται κάτι τέτοιο να ισχύει για την έκθεση στην τηλεόραση και γενικότερα στα media. Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία από το επίσημο report που θα βρείτε εδώ.

Η έρευνα διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Brian A. Primack και της ερευνητικής του ομάδας. Η έρευνα έχει ένα στοιχείο σημαντικό, ήταν έρευνα διαχρονική. Αυτό σημαίνει πως οι επιστήμονες διάλεξαν ένα σύνολο παιδιών – δείγματος ( που στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν 4142, καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός), και επέβλεπαν τα ίδια αυτά παιδιά για 7 χρόνια. Το 1995, που ξεκίνησε η ερευνητική προσπάθεια τα άτομα αυτά δεν παρουσίαζαν κανένα διαγνωστικό κριτήριο ή σημάδι κατάθλιψης.

Οι ερευνητές βρήκαν πως από τα 4142 παιδιά που δεν εμφάνιζαν καταθλιπτικά συμπτώματα, τα 308 ( το 7,4%) εμφάνισαν καταθλιπτικά συμπτώματα στην επανεξέταση τους μετά από 7 χρόνια. Η έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση φαίνεται να σχετίζεται σημαντικά με την ανάπτυξη καταθλιπτικής συμπεριφοράς. Το ίδιο και τα παιδιά εκείνα που είχαν γενικότερα μεγαλύτερη έκθεση σε media εμφάνιζαν μεγαλύτερη τάση για την ανάπτυξη κατάθλιψης. Σύμφωνα με το επίσημο report των ερευνητών ΔΕΝ βρήκαν στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της ανάπτυξης κατάθλιψης και της έκθεσης σε βιντεοκασέτες, παιχνίδια στον υπολογιστή ή την έκθεση στο ραδιόφωνο. Τέλος ένα ακόμη εύρημα είναι ότι τα κορίτσια ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καταθλιπτικά συμπτώματα από την έκθεσή τους στα media.

Θα προσθέσω δύο δικά μου σχόλια και θα κλείσω με αυτά. Καταρχάς το ποσοστό των παιδιών που φαίνεται να εμφάνισαν καταθλιπτικά συμπτώματα είναι σχετικά μικρό. Οι πληροφορίες από την έρευνα είναι ελλιπής από τη συγκεκριμένη πηγή, και έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε το ποσό της έκθεσης και την ποιότητα της έκθεσης του κάθε παιδιού, όπως και δεν ξέρουμε και αν ελέχθησαν άλλοι παράγοντες όπως το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών που εμφάνισαν καταθλιπτικά συμπτώματα. Πάντως πολύ σημαντική προσπάθεια και χρονοβόρα που ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω έρευνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *