Η Σωματική Τιμωρία Ως Μέσο Διαπαιδαγώγησης Παιδιών και Εφήβων

Ως σωματική τιμωρία ορίζεται η πράξη επιβολής πόνου ή σωματικής δυσφορίας σε ανήλικο με σκοπό τον σωφρονισμό ή τον έλεγχο της συμπεριφοράς του. Μορφές σωματικής τιμωρίας μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, το «ξύλο», το χαστούκι, το άγριο σπρώξιμο, το χτύπημα με αντικείμενο, το ταρακούνημα, το τράβηγμα (αυτιού, μαλλιών κλπ.), το δάγκωμα κ.ά. untitled2 angela2-marchetti

Η χρήση σωματικής τιμωρίας στη χώρα μας, είναι μια απενοχοποιημένη πράξη εκ μέρους των ενηλίκων που στρέφεται προς τα παιδιά. Συνήθως χρησιμοποιείται ως μέσο διαπαιδαγώγησης και τιμωρίας για μια πράξη που ο ενήλικας κρίνει ως λανθασμένη. Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως, ως τιμωρία για την ανυπακοή, την εσφαλμένη αντίληψη ή ακόμη και την εσφαλμένη κρίση εκ μέρους των παιδιών. Έχω επανειλημμένως ρωτήσει γονείς που παραδέχονται ότι καταφεύγουν στη σωματική τιμωρία, αν η συμπεριφορά των παιδιών τους άλλαξε. Η απάντηση είναι πάντα η ίδια. ” Όχι, την επόμενη ημέρα, έκανε πάλι τα ίδια”. Καταρχάς, λοιπόν και πριν οτιδήποτε άλλο συζητήσουμε, φαίνεται να είναι αναποτελεσματική.

Νομικά τώρα, στην Ελλάδα το 2006 κατατέθηκε και ψηφίστηκε νόμος ο οποίος ρητά απαγορεύει την άσκηση βίας κάθε μορφής μεταξύ των μελών της οικογένειας. Επίσης ο νόμος συγκεκριμένα και σαφέστατα απαγορεύει την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου, ως μέσου σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής του. Εκτός λοιπόν από αναποτελεσματική, η σωματική βία είναι απαγορευμένη δια νόμου και έχει ποινικές συνέπειες.

newdekalogos2Οι ψυχολογικές συνέπειες για το παιδί που τιμωρείται κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι πολλές και τραυματικές.  —Μερικές μόνο από τις ψυχολογικές συνέπειες συνοψίζονται στα εξής :

1. Βλάπτει την ψυχική τους ισορροπία

—2. Προκαλεί φόβο και άσχημα συναισθήματα στα παιδιά

3. —Προσβάλλει την προσωπικότητά τους

—4. Τα εξοικειώνει με τη βία ως μέσον επίλυσης προβλημάτων

5. —Δημιουργεί παιδιά βίαια και επιθετικά

Διάβασα κάτι πολύ όμορφο που νομίζω μπορεί να αποτελέσει τον πιο περιεκτικό επίλογο…..

Τοuntitleduntitled ξύλο βγήκε από τον παράδεισο….ας βγει και από τη ζωή μας!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *